Коли мова заходить про молоко, ми часто стикаємося з дуже суперечливими думками, починаючи від «чим більше - тим краще» і до веганскої повної відмови від усіх молочних продуктів.
Отже, яка точка зору Аюрведи? У аюрведических текстах ясно стверджується, що молоко - в потрібній кількості і якості - дуже корисно для нашого здоров'я.
Молоко найвищої якості
Ідеальне молоко, згідно Аюрведи - це молоко від вашої домашньої корови, якій пасеться на великій відкритій місцевості, їсть тільки натуральну, якісну їжу і оточена турботою. Такий корові не обрізають роги і у неї не забирають теляти. Парне молоко від такої домашньої корови розглядається в Аюрведе як поживне, легко засвоюється і саттвічне.
Звичайно, далеко не у всіх є своя корова ... Але все ж, необхідно розуміти, яке молоко вважається ідеальним і які його якості Аюрведа вважає важливими для здоров'я. Будь-які відхилення від такого "ідеалу" призводять до поступового зниження якості молока.
Наприклад, збір молока від декількох корів - не ідеальний. Це пояснюється тим, що при цьому змішуються різні білкові структури, які потребують додаткової роботи нашої травної системи. Таким чином, засвоєння молока організмом трохи ускладнюється.
Уникайте гомогенізоване промислового молока
Промислове молоко піддається декільком механічним процесам, пастеризації і гомогенізації. Пастеризація (процес однократного нагрівання молока до 72-75 ° C) - важлива для знищення небажаних мікробів, але гомогенізація призводить до значного погіршення якості молока.
Коли молоко гомогенізується під високим тиском в спеціальних машинах - гомогенизаторах, крихітні жирові кульки молока руйнуються, що значно уповільнює процес відділення вершків (утворення жирової пробки на поверхні молока).
На жаль, процес гомогенізації також руйнує і ензими, розташовані на поверхні жирових кульок. Ензими допомагають організму перетравлювати отримане молоко і тому молоко стає набагато менш корисним для вашого здоров'я. Змінена структура молока може навіть викликати алергію.
Вибирайте краще молоко
Якщо у вас немає можливості утримувати власну корову, тоді найкраще купувати сире молоко у виробників сертифікованої органічної продукції. Наприклад, виробництва в Європі, які відповідають найстарішої традиційної органічної сертифікації в Європі "Деметра» - не випалюють зачатки рогів у телят і не забирають теляти від корови. На жаль, «стандартні» органічні ферми мають право робити і те, і інше.
Нормативи, що регулюють продаж сирого молока, варіюються від країни до країни. Зазвичай продаж молока на фермі дозволяється. У Німеччині сире молоко, вироблене з урахуванням строгих вимог, продається в магазинах як «Vorzugsmilch» - «молоко екстра-класу». Тим не менш, навіть таке молоко слід кип'ятити, щоб запобігти від таких інфекцій, як туберкульоз. Якщо ви не можете знайти сире молоко хорошої якості - купуйте, по крайней мере, органічне молоко.
Молоко робить нас щасливішими?
Коров'яче молоко містить багато амінокислот L-триптофану, які організм не може виробляти самостійно і повинен споживати разом з їжею. Цю незамінну амінокислоту, яка, як стверджують фахівці, піднімає настрій, містять в собі так само какао-порошок і волоські горіхи.
Однак для того, щоб L-триптофан, що міститься в коров'ячому молоці проходив через гематоенцефалічний бар'єр, молоко не слід змішувати з іншими продуктами, як, наприклад, в молочні каші або молочних коктейлях.
Аюрведа називає молоко Расаяной, ліками, яке можна поєднувати тільки з горіхами або сухофруктами, а також зі спеціями, такими як куркума, кардамон, корицею і імбиром.
Молоко і доши
Коров'яче молоко знижує Вату і Пітту і сприяє формуванню здорової Капхи. Важливо! Ніколи не пийте молоко прямо з холодильника. Холодне молоко погано засвоюється і призводить до формування ами - неперетравлених метаболічних відкладень. Якщо у вас надлишок капхи і ви хочете зменшити споживання калорій, розбавте незбиране молоко водою. Уникайте промислового знежиреного молока, так як воно не тільки без жиру, але і без ензимів. В результаті, знежирене молоко не приносить користі.
Непереносимість лактози
Багато людей не можуть засвоювати молоко, оскільки їм не вистачає ферменту, необхідного для правильного перетравлення молочного цукру (лактози). Але замість того, щоб пити хімічно оброблене молоко без лактози, є хороша аюрведическая альтернатива:
Звернутися до фахівців Аюрведи, які накажуть вам певні аюрведичні рослинні препарати для зміцнення Агні - травного вогню. Потім рекомендується наступна дієта:
Протягом першого тижня, ви п'єте 30 мл молока зі спеціями перед сном кожен вечір. У другий тиждень, ви збільшуєте кількість молока зі спеціями до 40 мл. На третій тиждень - збільшуєте до 50 мл. Це спосіб тренування свого організму для відновлення необхідних ферментів. Продовжуйте збільшувати кількість з кроком 10 мл до тих пір, поки ви не зможете пити коров'яче молоко без будь-якого дискомфорту.