Печінка і жовчний міхур


Аюрведичні препарати для підтримки здоров'я печінки та жовчного міхура

Печінка:

Печінка є найбільшою залозою людського організму, і розташована в черевній порожнині під діафрагмою. Вона займає праве підребер'я і частину лівого, і розділена на більшу праву і меншу ліву частки, між якими розташовані ворота печінки. Турбота про здоров'я печінки вкрай важлива з огляду на її роль у фільтрації токсинів і підтримці загального здоров'я. Незважаючи на її важливе значення, ми часто нехтуємо станом печінки, що може призвести до серйозних захворювань, таких як цироз, рак і гепатит.

Основні захворювання печінки:

Гепатит

 - запалення печінки, відоме як гепатит, класифікується як гепатит А, гепатит В і гепатит С, залежно від вірусу, що його спричиняє, його також можуть спричинити неінфекційні чинники, такі як наркотики, алергічні реакції, алкоголізм і ожиріння.

Цироз

 - дисфункція печінки, спричинена тривалим рубцюванням тканин печінки, внаслідок її тривалого ушкодження, часто називається цирозом печінки.

Рак печінки

 - гепатоцелюлярний рак, що є найпоширенішим типом раку печінки, часто передує цирозу печінки.

Печінкова недостатність

 - стан, за якого печінка не здатна повністю виконувати свої функції через інтоксикацію, хронічні або гострі ураження.

Асцит

 - витік печінкової рідини в черевну порожнину, що призводить до набряклості та тяжкості.

Жовчні камені

 - утворення каменів у жовчному міхурі, яке може спричинити порушення роботи печінки, холангіт (запалення жовчних проток) і гепатит.

Ожиріння печінки

 - часткове заміщення нормальної, здорової тканини жировою тканиною, яка сповільнює метаболізм жирових відкладень, внаслідок чого печінка спалює жир менш ефективно, що призводить до збільшення ваги. Однак у деяких людей може спостерігатися ожиріння печінки без зайвої ваги.

Гемохроматоз

 - накопичення заліза в тканинах печінки, відоме як гемохроматоз. У пізніх стадіях це може призвести до поліорганної недостатності.

Жовчний міхур:

Жовчний міхур, розташований під печінкою, служить тимчасовим сховищем жовчі, яка виробляється печінковими клітинами. Цей м'язово-перетинчастий мішок грушоподібної форми відіграє ключову роль у процесі травлення, оскільки жовч, що виробляється в ньому, необхідна для розкладання жирів. Аюрведичні препарати для жовчного міхура можуть допомогти в підтримці його функцій і забезпеченні оптимального травлення, сприяючи загальному здоров'ю і благополуччю організму.

Основні захворювання жовчного міхура:

Холецистит

 - запальне захворювання жовчного міхура.

Жовчнокам'яна хвороба

 - захворювання, що характеризується утворенням каменів у печінкових жовчних протоках, у загальній жовчній протоці або в жовчному міхурі.

Аюрведичний погляд на захворювання печінки

В Аюрведі опис захворювання міститься в 19-му розділі Чарака Самхіти Сутрастхани і 13-му розділі Чікітсастхани, де перераховано 8 типів Удару-роги, Якріддальюдара також згадується як один з типів Удару-роги. Ачар'я Сушрута і Бхавпракаш також визначили вісім типів удару-роги.

Згідно з Аюрведою, якріт (печінка) є рактаваха - сротамулою, а пітта-доша розглядається як мала (відпрацьований продукт) ракти (крові). Тому лікування якрітвікараса спрямоване на заспокоєння пітта-доші, а для рактаваха-сротас використовуються класичні заходи гатароги. Це видно з лікувальних заходів, оскільки більшість рослин, які використовують під час лікування печінкової недостатності, заспокоюють Пітта-дошу.

Рекомендації щодо підтримки та лікування печінки за допомогою Аюрведи

 Для здоров'я й очищення печінки Аюрведа рекомендує застосовувати методи, що заспокоюють вогняну стихію організму - Пітту, адже вона відповідає за накопичення й виведення токсинів і зайвих продуктів метаболізму з нашої печінки та всього організму. Найкращий час для очищення печінки, згідно з Аюрведою, це осінь. У цей час корисне харчування, вживання трав і спецій, що заспокоюють вогняну стихію Пітти. Рекомендується вживання м'якої, негострої їжі, що охолоджує, з переважанням солодкого, гіркого, терпкого смаку, відмова від паління і вживання алкоголю. Гіркий смак особливо корисний для печінки,

тому більшість препаратів для лікування печінки мають гіркий смак. За умови гарного травлення (Агні) слід ввести в раціон сирі зелені овочі та соки з них. Для приготування їжі рекомендують використовувати олію Гхі, як найменш токсичну для організму. Олії кунжуту, оливи, авокадо, що омолоджують печінку, вводять у раціон після того, як вона максимально відновлена.

Введіть у свій раціон трави і спеції, що охолоджують, заспокоюють Пітту, такі, як коріандр, шафран, кінза, фенхель, кумин (зіра), куркума, м'ята і трохи лимонного соку, що має жовчогінний ефект.
Солоний, кислий і гострий смаки збільшують Пітту, їх споживання потрібно обмежувати, особливо в спекотні місяці. У період відновлення печінки обмежте вживання промислово оброблених продуктів, цукру, хімічних препаратів, рафінованих жирів, фаст-фуду, також лікарі Аюрведи рекомендують уникати надлишку м'яса й молочних продуктів, повільно пережовувати їжу, вживати її в спокійних умовах із позитивним, милостивим настроєм.

Аюрведичний погляд на захворювання жовчного міхура

Згідно з Аюрведою, існує три енергії - вата, Пітта і Капха, які відповідають за здорове тіло. Дисбаланс будь-якої з трьох енергій призводить до ускладнень зі здоров'ям. Вата-доша відповідає за сухість, що призводить до проблем із камінням. Підвищена Пітта-доша, яка виникає здебільшого через вживання гострої їжі та алкоголю, також призводить до утворення каменів. Підвищена Капха-доша також відповідальна за проблеми з жовчними каменями.

Аюрведа Портал пропонує широкий асортимент аюрведичних препаратів для підтримки здоров'я печінки та жовчного міхура, щоб забезпечити вашому організму необхідну турботу та підтримку.

БАД, не є ліками, перед застосуванням необхідно проконсультуватися з вашим лікарем.