В Індії піст пов'язаний з релігією, але фактично пост має відношення до здоров'я. Утримання від їжі не є Анашана, яка була пояснена раніше.

Анашана - це відсутність прийому їжі протягом тривалого часу і вона виснажує дхату, знижує силу і енергію.

У цій статті пропонується опис поста, який дає можливість для Агні (травний вогонь) переварити будь-яку неперетравленої їжі.

Такий тип поста:

  • Підсилює травний вогонь (в Аюр-Веде йдеться, що всі захворювання трапляються через слабке Агні)
  • Спалює аму, звільняє від газів
  • Усуває надлишкові Дхату
  • створює енергію
  • Робить тіло легким
  • Робить Індра точними
  • Охороняє здоров'я

Типи поста:

  • Ніхар (відсутність прийому їжі)

            a) Саджан (пити воду)

            b) Нірджала (не пити навіть воду)

  • Фалахара (вживання в їжу тільки фруктів)

Людині при визначенні типу поста слід враховувати свою конституцію, вік, час року, стан агні. Під час посту людині слід спостерігати, щоб він не виснажував свою енергію.

Ознаки вдалого поста:

  • Чистий стілець, немає газоутворення, чиста мова, свіжий подих
  • Немає летаргії або тяжкості
  • Легкість в тілі, щасливий розум, надлишок енергії
  • Людям типу Капха ідеально постити один раз в тиждень
  • Людям типу Пітти і Вати не слід постити (дуже легкий пост)

Коли пити воду?

  • 70% нашого тіла складається з води. Поповнювати запаси води дуже важливо. Тому кожен повинен пити достатню кількість води.
  • Якщо ми п'ємо перед прийомом їжі, Агні стає слабким (розведеним), шлунок наповнюється водою, тому особистість ставати слабкою.
  • Якщо ми п'ємо воду після їжі, це створює більше Капхи і може стати причиною збільшення ваги. Це може розглядатися як має негативний вплив.
  • Пити маленькими ковтками під час їжі вважається ідеальним. Це допомагає травленню, всмоктуванню поживних речовин і побудові дхату.
  •  Пити невелику кількість води під час прийому їжі і пити 2 склянки через 1 годину після їжі найідеальніший варіант. Кількість води буде залежати від конституції людини.

Ключ до здоров'я - завжди уникайте крижаних напоїв

Авастхавіруддха - не розглядається стадія життєвого циклу. Наприклад, вживання спецій в період життя Пітти (період від статевого дозрівання до менопаузи) може викликати акне.

Пакавіруддха - вживання недовареною, перевареної або певним чином приготовленої їжі. Наприклад, вживання недостатньо запеченої піци або надмірно запечених продуктів.

Сампадвіруддха - споживання продуктів, які втратили хороші якості. Наприклад, вживання несвіжої їжі або їжі, яка вже зіпсувалася.

Все, що описано вище, може бути причиною різних проблем травлення, проблем зі шкірою і, якщо все це ігнорувати, то може навіть призвести до смерті.

Продукти, яких слід уникати під час труднощів з травленням:

  • боби
  • сирий цибулю
  • хрестоподібні овочі
  • овочі, у яких пелюстки квіток і суцвіть розташовані у формі хреста (капуста білокачанна, капуста цвітна, кольрабі, капуста брюссельська, брокколі, редиска, редька та її листя, хрін, крес-салат).
  • смажена їжа
  • важкі солодощі