"Лише підходяща їжа сприяє зростанню людини, тоді як невідповідна їжа є причиною хвороби".

(“hitāhāropayoga eka eva puruṣavṛddhikaro bhavati ahitāhāropayogaḥ punarvyādhinimittamiti”
- Чарака Самхіта, Sūtrasthāna 25:31)

 

У таблиці наведено загальні дієтичні рекомендації щодо вибору продуктів харчування, придатних для Вата-, Пітта- та Капха – конституцій тіла.

* Див. прмієчення нижче що робити коли в природній конституції людини (пракрити) переважають дві доші або що вибрати у разі одночасного збільшення двох або трьох дош).

Вата-дієта
(Підходить для Вата-конституції та при дисбалансі Вати)
Піта-дієта
(Підходить для Пітта-конституції і при дисбалансі Пітти)
Капха-дієта
(підходить для Капха-конституції та при дисбалансі Капха)

Зернові :
- пшениця (булгур, крупа),
- рис,
- Овес.

Зернові добре знижують Вату, але вони завжди повинні вживатись теплими з додаванням олії або приготовленими (у складі каші тощо). Сухі напівфабрикати з подрібненого зерна та приготовлений з використанням дріжджів хліб мають негативний вплив.

Зернові:
- рис,
- пшениця,
- ячмінь,
- гречка,
- Овес.

Майже всі зернові придатні для цієї дієти, оскільки вони служать посиленню та балансуванню тіла, не перегріваючи його. Свіжеприготовлені теплі з невеликою кількістю олії

Зернові:
- ячмінь,
- кукурудза,
- гречка,
- пшоно/просо/раги,
- рис басмати (зрідка).

Свіжоприготовлені, гарячі, розсипчасті (не в'язкі, без надлишку вологи та великої кількості олії)
Овочі (приготовлені):
- морква,
- буряк,
- гарбуз,
- зелені листові овочі,
- помідори,
- огірки,
- кабачки (зрідка),
- картопля (з олією).

Готувати зі спеціями, приймати з олією. Уникати картоплі без олії, грубих і важкоперетравлюваних сирих овочів типу капусти.
Овочі (солодкі та гіркі овочі):
- морква,
- буряк,
- гарбуз,
- зелені листові овочі,
- огірки,
- помідори,
- кабачки,
- капуста,
- Цв. капуста,
- картопля.
Овочі:
- Редиска
- кабачки,
- капуста,
- Цв. капуста,
- морква,
- зелені листові овочі,
- помідори,
- буряк,
- Баклажани.

В цілому підходять всі овочі крім картоплі та гарбуза.
Фрукти (солодкі, солодко-кислі):
- апельсини/мандарини,
- лимони,
- сливи , абрикоси,
- фініки, інжир,
- родзинки, виноград,
- банани,
- ананаси,
- диня,
- гранат,
- зрілі груші (соковиті, не в'яжучі),
- зріла солодка хурма,
- солодкі яблука (трохи).

Уникати в'яжучих фруктів: незрілої хурми, незрілих груш тощо)
Фрукти (солодкі):
- банани,
- фініки, інжир,
- родзинки, виноград,
- гранат,
- солодкі яблука,
- груші,
- хурма,
- ананаси (солодкі, зрілі),
- диня.

Уникати кислих фруктів!
Фрукти (кисліші та легші):
- яблука;
- гранат,
- груші,
- лимони,
- апельсини/мандарини (помірно),
- Виноград (трохи, не дуже солодкий).

Уникати дуже солодких, важких та поживних фруктів: бананів, фініків, інжиру, родзинок тощо.
Бобові:
- [зелений] маш, краще лущений (зрідка),
- червона сочевиця (зрідка),
- Чорний маш (урад-дав).
Бобові:
- [зелений] маш,
- сочевиця,
- Нут,
- Горох.
Бобові:
- [зелений] маш,
- червона сочевиця,
- Нут,
- Горох.
Молочне:
- Гхі,
- вершкове масло,
- свіжий сир (панір) - зрідка,
- йогурт (трохи),
- свіже молоко (зі спеціями),
- свіжий сир (зрідка),
- сироватка/такра.
Молочне:
- свіже молоко,
- Гхі,
- вершкове масло,
- свіжий сир (панір),
- солодко-кислий йогурт (зрідка, з цукром),
- Свіжий сир (зрідка, з цукром).
Молочне:
- сироватка/такра,
- козяче молоко (зрідка, зі спеціями).
Рослинні олії:
- кунжутне,
- оливкова,
- соняшникова,
- лляне,
- кокосове.
Рослинні олії:
- кокосове,
- оливкова,
- Соняшникова.
Рослинні олії:
- кунжутне,
- гірчичне,
- кукурудзяне.
Спеції:
- сухий імбир,
- кумін,
- Аджван,
- фенхель,
- кріп,
- чорний перець,
- Гірчиця,
- кардамон,
- коріандр,
- куркума,
- асафетида,
- листя Морінга (шигру),
- цибуля,
- Часник.

Не рекомендується приймати спеції, що довго сушать (перець, аджван, кумін, сирий імбир та ін). Цибуля і часник у разі потреби (це швидше ліки).

Сіль трохи у більшій кількості, ніж для інших пракрити, особливо в холодну пору року.
Спеції:
- фенхель,
- коріандр,
- сухий імбир,
- кумін,
- куркума,
- Гвоздика.

Спеції та сіль у невеликій кількості.

Уникати різких спецій: чилі/кайєнського перцю, а також чорного перцю, гірчиці, часнику тощо.
З пеції:
- імбир,
- кумін,
- Аджван,
- чорний перець,
- Гірчиця,
- фенхель,
- кріп,
- кардамон,
- асафетида,
- куркума,
- гвоздика,
- листя каррі,
- листя Морінга (шигру),
- коріандр,
- пажитник,
- асафетида,
- цибуля,
- Часник.

Цибуля і часник у разі потреби (це швидше ліки).

Кава та чай як стимулюючі засоби, контрольовано.
Горіхи:
- вимочені у воді, злегка обсмажені, у невеликій кількості (мигдаль, грецький, кешью, кедрові та ін.)
Горіхи:
- вимочені у воді в невеликій кількості (мигдаль, кешью),
- Молодий кокос.
Горіхи:
- горіхи у малій кількості (2-3 шт., зрідка).
Солодке:
- старий натуральний коричневий та білий цукор (трохи),
- свіжий мед (зрідка).
Солодке:
- білий та старий натуральний коричневий цукор (трохи),
- Мед (трохи).
Солодке:
- Корисний старий мед (зацукрований).
УНИКАТИ :
- сухої їжі (сушки, сухарі, незмочені у воді сухофрукти тощо),
- сушить їжі (нут, картопля, пшоно, занадто багато гострих спецій),
- їжі, що викликає метеоризм та запори (арахіс, картопля, нут тощо),
- холодної їжі,
- нездорової їжі (чіпси, кола, цукерки, шоколад, ...)
УБІГАТИ:
- кислий,
- сильно просмаженою,
- гострої, їдкої, різкої їжі (перець чилі),
- оцти, маринади,
- нездорової їжі (чіпси, кола, цукерки, шоколад, ...)
УБІГАТИ:
- солодощів,
- солодких важких фруктів типу бананів, фініків, інжиру,
- борошняного, особливо з білого борошна, макаронів, манки,
- здобного,
- смаженого,
- сильно розвареного,
- киселів, крохмалистої, в'язкої та липкої їжі,
- холодних напоїв,
- холодної їжі,
- молочного (крім сироватки/такри),
- нездорової їжі (чіпси, кола, цукерки, ...)

* Примітка :

Питання: Як бути у разі подвійного пракріту (Вата-Пітта, Вата-Капха, Пітта-Капха) або у разі одночасного збільшення двох або трьох дош? Яку колонку вибрати?

Загальне правило : якщо в людини переважають дві доші (Вата-Пітта, Вата-Капха, Пітта-Капха), то доцільно вибирати таку їжу, щоб вона підходила обом дощам. Найскладніше з Вата-Капха конституційним типом, так як продукти для Вата та Капха сильно відрізняються. У такому разі рекомендується слідувати дієті для Вати в період загострення Вати - це зазвичай ранньою осінню, під час дощів. А Капха-дієті слідуватиме в період загострення Капхі, тобто ранньою весною - коли Капха, накопичена за зиму, виходить з рівноваги.

Врахування сезону. Вибір продуктів харчування має враховувати не тільки пракрити (конституційний тип), а й сезон (пора року)

Питання: Що робити коли одночасно збільшено дві чи три доші?

Для заспокоєння одночасного збільшення дош застосовуються рекомендації з розділу "Ритучарья" (тобто рекомендації по сезонам: літній режим застосовується при одночасному збільшенні Вати та Піти, весняний – Капхі та Вати, осінній (шарад) Капхі та Піти, сезон дощів – коду всі три доші у стані патологічного надлишку).

Про м'ясо

Для тих, хто вживає в їжу плоть тварин (м'ясо, риба, птиця, ікра/яйця, морепродукти тощо) аюрведа виділяє дві великі категорії:

  • jāṅgala-māṃsa (джангала-мамса) - м'ясо тварин, що мешкають у сухій місцевості - воно загалом легше для травлення, не жирне, що живить і рекомендується до регулярного вживання ** (приклади: куріпка, перепел, заєць, коза).
  • ānūpa-māṃsa (анупа-мамса) - м'ясо тварин, що мешкають у воді та вологій місцевості (свинина, качка/гуска, морепродукти, жирна риба типу сьомги/форелі/карпа тощо). Воно важке, що пригнічує вогонь травлення, жирне, виводить із рівноваги капха-дошу, обструктує канали і не рекомендується до регулярного вживання.

Яйця відносяться до ряду м'ясних продуктів, вони важчі за м'ясо категорії джангалу. М'ясо домашніх тварин важче за м'ясо диких.

Загальні правила їди:

  • є у спокійному місці, у спокійному стані розуму;
  • приймати їжу тільки коли голодні, тобто попередня їжа повністю переварена
  • не пити воду до або відразу після їди, так як це послаблює травний вогонь і порушує процес травлення (запивати теплою водою невеликими ковтками в процесі їжі вважається нормальним; пити після їжі рекомендується через 1,5-2 години, якщо дуже сильна спрага раніше, то пити невеликими порціями гарячу/теплу воду).