"Лише підходяща їжа сприяє зростанню людини, тоді як невідповідна їжа є причиною хвороби".
(“hitāhāropayoga eka eva puruṣavṛddhikaro bhavati ahitāhāropayogaḥ punarvyādhinimittamiti”
- Чарака Самхіта, Sūtrasthāna 25:31)
У таблиці наведено загальні дієтичні рекомендації щодо вибору продуктів харчування, придатних для Вата-, Пітта- та Капха – конституцій тіла.
* Див. прмієчення нижче що робити коли в природній конституції людини (пракрити) переважають дві доші або що вибрати у разі одночасного збільшення двох або трьох дош).
Вата-дієта (Підходить для Вата-конституції та при дисбалансі Вати) | Піта-дієта (Підходить для Пітта-конституції і при дисбалансі Пітти) | Капха-дієта (підходить для Капха-конституції та при дисбалансі Капха) |
---|---|---|
Зернові : Зернові добре знижують Вату, але вони завжди повинні вживатись теплими з додаванням олії або приготовленими (у складі каші тощо). Сухі напівфабрикати з подрібненого зерна та приготовлений з використанням дріжджів хліб мають негативний вплив. | Зернові: Майже всі зернові придатні для цієї дієти, оскільки вони служать посиленню та балансуванню тіла, не перегріваючи його. Свіжеприготовлені теплі з невеликою кількістю олії | Зернові: - ячмінь, - кукурудза, - гречка, - пшоно/просо/раги, - рис басмати (зрідка). Свіжоприготовлені, гарячі, розсипчасті (не в'язкі, без надлишку вологи та великої кількості олії) |
Овочі (приготовлені): - морква, - буряк, - гарбуз, - зелені листові овочі, - помідори, - огірки, - кабачки (зрідка), - картопля (з олією). Готувати зі спеціями, приймати з олією. Уникати картоплі без олії, грубих і важкоперетравлюваних сирих овочів типу капусти. | Овочі (солодкі та гіркі овочі): - морква, - буряк, - гарбуз, - зелені листові овочі, - огірки, - помідори, - кабачки, - капуста, - Цв. капуста, - картопля. | Овочі: - Редиска - кабачки, - капуста, - Цв. капуста, - морква, - зелені листові овочі, - помідори, - буряк, - Баклажани. В цілому підходять всі овочі крім картоплі та гарбуза. |
Фрукти (солодкі, солодко-кислі): - апельсини/мандарини, - лимони, - сливи , абрикоси, - фініки, інжир, - родзинки, виноград, - банани, - ананаси, - диня, - гранат, - зрілі груші (соковиті, не в'яжучі), - зріла солодка хурма, - солодкі яблука (трохи). Уникати в'яжучих фруктів: незрілої хурми, незрілих груш тощо) | Фрукти (солодкі): - банани, - фініки, інжир, - родзинки, виноград, - гранат, - солодкі яблука, - груші, - хурма, - ананаси (солодкі, зрілі), - диня. Уникати кислих фруктів! | Фрукти (кисліші та легші): - яблука; - гранат, - груші, - лимони, - апельсини/мандарини (помірно), - Виноград (трохи, не дуже солодкий). Уникати дуже солодких, важких та поживних фруктів: бананів, фініків, інжиру, родзинок тощо. |
Бобові: - [зелений] маш, краще лущений (зрідка), - червона сочевиця (зрідка), - Чорний маш (урад-дав). | Бобові: - [зелений] маш, - сочевиця, - Нут, - Горох. | Бобові: - [зелений] маш, - червона сочевиця, - Нут, - Горох. |
Молочне: - Гхі, - вершкове масло, - свіжий сир (панір) - зрідка, - йогурт (трохи), - свіже молоко (зі спеціями), - свіжий сир (зрідка), - сироватка/такра. | Молочне: - свіже молоко, - Гхі, - вершкове масло, - свіжий сир (панір), - солодко-кислий йогурт (зрідка, з цукром), - Свіжий сир (зрідка, з цукром). | Молочне: - сироватка/такра, - козяче молоко (зрідка, зі спеціями). |
Рослинні олії: - кунжутне, - оливкова, - соняшникова, - лляне, - кокосове. | Рослинні олії: - кокосове, - оливкова, - Соняшникова. | Рослинні олії: - кунжутне, - гірчичне, - кукурудзяне. |
Спеції: - сухий імбир, - кумін, - Аджван, - фенхель, - кріп, - чорний перець, - Гірчиця, - кардамон, - коріандр, - куркума, - асафетида, - листя Морінга (шигру), - цибуля, - Часник. Не рекомендується приймати спеції, що довго сушать (перець, аджван, кумін, сирий імбир та ін). Цибуля і часник у разі потреби (це швидше ліки). Сіль трохи у більшій кількості, ніж для інших пракрити, особливо в холодну пору року. | Спеції: - фенхель, - коріандр, - сухий імбир, - кумін, - куркума, - Гвоздика. Спеції та сіль у невеликій кількості. Уникати різких спецій: чилі/кайєнського перцю, а також чорного перцю, гірчиці, часнику тощо. | З пеції: - імбир, - кумін, - Аджван, - чорний перець, - Гірчиця, - фенхель, - кріп, - кардамон, - асафетида, - куркума, - гвоздика, - листя каррі, - листя Морінга (шигру), - коріандр, - пажитник, - асафетида, - цибуля, - Часник. Цибуля і часник у разі потреби (це швидше ліки). Кава та чай як стимулюючі засоби, контрольовано. |
Горіхи: - вимочені у воді, злегка обсмажені, у невеликій кількості (мигдаль, грецький, кешью, кедрові та ін.) | Горіхи: - вимочені у воді в невеликій кількості (мигдаль, кешью), - Молодий кокос. | Горіхи: - горіхи у малій кількості (2-3 шт., зрідка). |
Солодке: - старий натуральний коричневий та білий цукор (трохи), - свіжий мед (зрідка). | Солодке: - білий та старий натуральний коричневий цукор (трохи), - Мед (трохи). | Солодке: - Корисний старий мед (зацукрований). |
УНИКАТИ : - сухої їжі (сушки, сухарі, незмочені у воді сухофрукти тощо), - сушить їжі (нут, картопля, пшоно, занадто багато гострих спецій), - їжі, що викликає метеоризм та запори (арахіс, картопля, нут тощо), - холодної їжі, - нездорової їжі (чіпси, кола, цукерки, шоколад, ...) | УБІГАТИ: - кислий, - сильно просмаженою, - гострої, їдкої, різкої їжі (перець чилі), - оцти, маринади, - нездорової їжі (чіпси, кола, цукерки, шоколад, ...) | УБІГАТИ: - солодощів, - солодких важких фруктів типу бананів, фініків, інжиру, - борошняного, особливо з білого борошна, макаронів, манки, - здобного, - смаженого, - сильно розвареного, - киселів, крохмалистої, в'язкої та липкої їжі, - холодних напоїв, - холодної їжі, - молочного (крім сироватки/такри), - нездорової їжі (чіпси, кола, цукерки, ...) |
* Примітка :
Питання: Як бути у разі подвійного пракріту (Вата-Пітта, Вата-Капха, Пітта-Капха) або у разі одночасного збільшення двох або трьох дош? Яку колонку вибрати?
Загальне правило : якщо в людини переважають дві доші (Вата-Пітта, Вата-Капха, Пітта-Капха), то доцільно вибирати таку їжу, щоб вона підходила обом дощам. Найскладніше з Вата-Капха конституційним типом, так як продукти для Вата та Капха сильно відрізняються. У такому разі рекомендується слідувати дієті для Вати в період загострення Вати - це зазвичай ранньою осінню, під час дощів. А Капха-дієті слідуватиме в період загострення Капхі, тобто ранньою весною - коли Капха, накопичена за зиму, виходить з рівноваги.
Врахування сезону. Вибір продуктів харчування має враховувати не тільки пракрити (конституційний тип), а й сезон (пора року)
Питання: Що робити коли одночасно збільшено дві чи три доші?
Для заспокоєння одночасного збільшення дош застосовуються рекомендації з розділу "Ритучарья" (тобто рекомендації по сезонам: літній режим застосовується при одночасному збільшенні Вати та Піти, весняний – Капхі та Вати, осінній (шарад) Капхі та Піти, сезон дощів – коду всі три доші у стані патологічного надлишку).
Про м'ясо
Для тих, хто вживає в їжу плоть тварин (м'ясо, риба, птиця, ікра/яйця, морепродукти тощо) аюрведа виділяє дві великі категорії:
- jāṅgala-māṃsa (джангала-мамса) - м'ясо тварин, що мешкають у сухій місцевості - воно загалом легше для травлення, не жирне, що живить і рекомендується до регулярного вживання ** (приклади: куріпка, перепел, заєць, коза).
- ānūpa-māṃsa (анупа-мамса) - м'ясо тварин, що мешкають у воді та вологій місцевості (свинина, качка/гуска, морепродукти, жирна риба типу сьомги/форелі/карпа тощо). Воно важке, що пригнічує вогонь травлення, жирне, виводить із рівноваги капха-дошу, обструктує канали і не рекомендується до регулярного вживання.
Яйця відносяться до ряду м'ясних продуктів, вони важчі за м'ясо категорії джангалу. М'ясо домашніх тварин важче за м'ясо диких.
Загальні правила їди:
- є у спокійному місці, у спокійному стані розуму;
- приймати їжу тільки коли голодні, тобто попередня їжа повністю переварена
- не пити воду до або відразу після їди, так як це послаблює травний вогонь і порушує процес травлення (запивати теплою водою невеликими ковтками в процесі їжі вважається нормальним; пити після їжі рекомендується через 1,5-2 години, якщо дуже сильна спрага раніше, то пити невеликими порціями гарячу/теплу воду).