Замовлення на 1500 грн - 5%
Замовлення на 2000 грн - 7%
Замовлення на 4000 грн - 10%
Знижка НЕ розповсюджується на товари з акційними цінами!
Фенхель (fennel) - це не просто універсальний помічник на нашій кухні, але і потужна лікарська рослина сімейства селери. Через зовнішню схожість його ще іноді називають «солодким кропом», але все ж фенхель відрізняється від кропу довгим і світлішим листям, злегка солодким анісовим ароматом і циліндричною, а не плоскою формою насіння.
У наш час насіння фенхелю визнано офіційною медициною у 25 країнах.
Зрозуміло, фенхель дуже корисний здоров'ю. Він багатий на такі речовини, як вітамін C, клітковина, калій, марганець, фолієва кислота, ніацин, фосфор, кальцій, магній, залізо та мідь. Регулярне вживання фенхелю знижує запальні процеси, запобігає раку та захищає печінку від шкідливого впливу хімічних речовин.
Основні корисні властивості фенхелю:
Фенхель добре знайомий більшості молодих батьків, оскільки препарати на його основі, наприклад "уропна вода", часто використовують у лікуванні немовлят із животиками. Це ідеальна пряність для слабкого шлунка як дорослих, так і дітей;
Він стимулює обмін речовин, знижує апетит, покращує травлення та посилює перистальтику кишечника, і виводить надмірну рідину з організму, і цим активно сприяє схуднення;
Фенхель має протизапальну, ранозагоювальну, бактерицидну, сечогінну, спазмолітичну та відхаркувальну дію.
Дуже корисний при підвищеній збудливості ЦНС, безсонні, неврастенії, спазмах органів черевної порожнини, хронічних колітах і коронарній недостатності, а також при висипі вугрів і запаленні шкірних покривів.
Олія фенхелю корисна для жінок різного віку, оскільки імітує гормон естроген і тим самим активізує роботу ендокринних залоз та вироблення власного естрогену. Тому фенхель рекомендується жінкам при затримці менструацій чи збої циклу.
Під час годування груддю воно сприяє збільшенню лактації, тому входить до складу більшості гомеопатичних засобів, що стимулюють вироблення молока.
Нейтралізує токсини та канцерогенні речовини в крові. Фенхель дуже допоможе при радіоактивному опроміненні та ракових захворюваннях.
Протипаразитарні властивості фенхелю виявляються в травній, сечовидільній та нервовій системах.
Фенхель ефективний при лікуванні захворювань, що супроводжуються кашлем. Анетол і цинеол, що входять до складу ефірної олії, розріджують і виводять мокротиння, полегшуючи перебіг не лише застуди, а й бронхіальної астми. Крім того, вітамін С, покращує роботу імунної системи, тим самим сприяючи швидшому одужанню.
Ця рослина корисна при легеневих захворюваннях, гепатиті, гастриті, подагрі, сечокам'яної хвороби, пієлонефриті, циститі, фарингіті, стоматиті, вегетосудинній дистонії та стенокардії.
Фенхель має такі дії на організм:
- вітрогонне (допомагає при метеоризмі, коліках у немовлят)
- проносне
- болезаспокійливе
- протизапальне
- сечогінний
- відхаркувальне
- лактогінний
- спазмолітичне
- жовчогінний
- заспокійливе
- антиоксидантне
Людям, яких заколисує в транспорті, корисно мати при собі пакетик насіння фенхелю і періодично жувати його, це утихомирює напади запаморочення та нудоти.
Використання в кулінарії:
Фенхель – ідеально підходить як пряність людям, яким протипоказані гострі спеції. Він витончено наголошує на всіх смакових якостях страви. У фенхеля пряний, солодкий запах, схожий на аромат анісу. Смак - солодкувато-гострий.
Фенхель широко використовується в індійській, італійській та грецькій кухнях. У злегка підсмаженому вигляді його додають до різних страв, починаючи від легких овочевих супів, салатів і гарнірів, закінчуючи пирогами, пудингами та варенням. Хороший він і при засолюванні овочів - капусти, огірків, томатів, перців і при маринуванні яблук, кавунів, грибів.
Його можна заварювати та пити як чай. Фенхель вдало поєднується з фруктами, особливо яблуками та грушами, а також з огірками. Фенхель надає особливий смак винегретам, овочевим та фруктовим салатам, холодним соусам та гарнірам. Так як ця спеція краще за багатьох інших усуває біль і скупчення газів, є сенс застосовувати її з будь-якою газоутворювальною їжею (капустою, бобовими, картоплею тощо). Якщо ж конкретний рецепт не дозволяє використовувати фенхель безпосередньо у блюді, пожуйте після їжі чайну ложку злегка підсмаженого насіння або випийте чай. Смажене насіння фенхелю, як і кардамон, подають після обіду в індійських ресторанах.
Дуже цікаве поєднання фенхелю з імбиром – можна поєднувати з при запіканні м'яса та риби, а можна заварювати фенхелевий чай, додавши туди щіпку імбиру. Такий чай – відмінний засіб профілактики та лікування застуд.
Зверніть увагу : при лактації і вагітності не варто зловживати цією пряністю, але вживаючи його в помірних кількостях, фенхель пригнічує у вагітних напади нудоти і покращує виділення молока у матерів-годувальниць.
Замовлення, прийняті та оплачені до 12:00, відправляються того ж дня. При замовленні від 2500 грн доставка до відділення Новою Поштою безкоштовно!