Аюрведичний погляд на каву

Як відноситься Аюрведа до кави? Кава - це предмет постійних суперечок. Деякі кажуть, що він корисний, деякі, що немає. Думка Аюрведи, як завжди, з цього питання більш тонке: вплив кави на організм - залежить від ряду факторів.

Аюрведичні властивості кави

Перш за все, розглянемо аюрведические властивості кави. Всі продукти мають певний вплив на організм і розум. У Аюрведе кожен харчовий продукт розглядається відповідно до його смаком, енергією, післясмаком і впливом. І кожне з цих властивостей розглядається стосовно його впливу на ваш тип фізіології (дошу). Саме такий підхід і лежить в основі аюрведического харчування.

І які якості у кави?

  • Смак: гострий і гіркий
  • Енергія: гаряча
  • Пост-травний смак: гострий
  • Доша: + Вата і Піта; - Капха

Засвоюваність кави

Недавні дослідження показали, що існує кавовий ген PDSS2, завдяки якому відбувається метаболізм кофеїну! Передбачається, що ген регулює виробництво білків, які розщеплюють кофеїн в організмі. Якщо у вас є цей ген, швидкість засвоєння кофеїну організмом буде менше і у вас буде більше негативних симптомів після його вживання. І, оскільки кава повільніше засвоюється і його тонізуючу дію тримається довше, ви будете схильні пити менше кави.

Якщо ж у вас немає ген PDSS2, ви більше всіх схильні до кавової залежності, так як ви легше засвоюєте кави і його підбадьорливий ефект проходить швидше.

Невеликий тест. Який опис підходить до вас?

  • Занепокоєння і перезбудження

Почуття неспокою і нервозності відразу ж після пиття кави (надлишок Вата доши). Пиття кави в другій половині дня призводить до того, що вам важко ввечері заснути і порушується нічний сон (надлишок Вати).

Так само, можливо прискорене серцебиття або високий кров'яний тиск після вживання кави (надлишок Піти). Або діарея і / або печія, коли ви п'єте каву (надлишок Піти). Ви повільно засвоюєте кави.

  • Заряд бадьорості

Чашечка кави після їжі не створює вам ніяких проблем. А ось кава на порожній шлунок, швидше за все, дасть вам вищевказані симптоми. Чашка кави, як правило, принесе вам необхідний заряд бадьорості і ви його нормально засвоюєте.

  • Кава як вода

Ви п'єте каву так само легко, як воду. У вас немає ніякого дисбалансу після чашечки кави і ви можете випити стільки кави, скільки вам захочеться. Ви можете пити його перед сном і при цьому легко заснути. Кава стимулює ваше травлення і ви легко його засвоюєте.

Кава і ваш аюрведичний тип

Аюрведичні властивості кави збільшують доши Вата і Піта і зменшують дошу Капха. Це означає, що якщо у вашій фізіології домінує Вата або Піта, вам, ймовірно, дуже подобається кава (або його дію), але це може привести до дисбалансу дош.

Надлишок доши Вата викликає або посилює симптоми неспокою, тривожності і безсоння. Надлишкова Піта викликає або підсилює симптоми, такі як печія і підвищена кислотність (болі в шлунку), виразки, запалення, високий кров'яний тиск, прискорене серцебиття і діарея.

Якщо у вас домінує Капха, стимулюючу дію кави вам цілком корисно. Він зменшить млявість, депресію, стабілізує знижений кров'яний тиск; симптоми, до яких чутлива Капха. Зарядить вас енергією і поліпшить травлення.

Що робити, якщо Піта або Вата?

Для підвищення засвоюваності кави, ви можете додати спеції, такі як корицю, кардамон або імбир. Ви також можете додати молоко (незбиране, без добавок) або ДХІ (очищене топлене вершкове масло). ДХІ легше засвоюється, ніж звичайне масло. Якщо ви веган (не вживати молочні продукти), ви також можете використовувати кокосове масло.

Спробуйте цей рецепт - кардамон кави:

Візьміть стручок кардамону і роздушіть його плоскою стороною ножа, щоб він відкрився.
Покладіть весь стручок в чашку (якщо у вас немає стручків, ви можете додати в чашку мелений кардамон).
Налийте каву в чашку.
Додайте половину чайної ложки кокосового масла і перемішайте.
Готово!

Ще один рецепт - кокосовий капучино:

Збийте трохи кокосового молока, щоб воно стало пінистим.
Налийте каву в чашку.
Додайте кокосову молочну піну.
Посипте трохи кориці зверху.
Готово!